Ritmeester (Res. Kol) Bib van Lanschot RMWO (Huzaren)

Ritmeester (Res. Kol) Bib van Lanschot RMWO (Huzaren)

30 x 21 cm, © 2021, niet te koop
Tweedimensionaal | Tekenkunst | Stift / Krijt / Potlood

Ritmeester (Reserve Kolonel) der Huzaren
Willem (Bib) van Lanschot RMWO
1914-2001

Telg uit een geslacht van bankiers.
In de meidagen van 1940 trok hij met een brigade, van Oisterwijk naar Dordrecht. Nadat NL capituleerde, wist hij een vrachtwagen met waardevolle spullen van het 3e Regiment Huzaren in veiligheid te brengen.

Ging in Leiden rechten studeren. Werd lid van het Studentencorps en verkende, onder het mom van een parttime baan als verzekeringsagent, de sterkte van de Duitse troepen in Nederland.

Het verzetsgroepje, werd echter al snel verraden en in '42 werd hij in Den Haag opgepakt door de SD. Eenzame opsluiting, mishandeling en verhoor van 100 uur braken zijn wil niet. Dankzij een slimme taktiek werd hij niet ter dood veroordeeld, maar viel hij onder het Nacht und Nebel-decreet. 3 van zijn vrienden werden wel gefusilleerd en van de eerste verzetsmensen van wat de Nederlandse ID zou worden, bleek Van Lanschot na de oorlog een van de weinige overlevenden.
Hij werd naar het concentratiekamp Natzweiler-Struthof gebracht en 11 maanden later overgeplaatst naar Dachau. Na 3 jaar werd hij daar door de Amerikanen bevrijd.

Na de oorlog zette hij zich in voor Oorlogslachtoffers. Werd voor zijn daden en moed, in '48 onderscheiden tot Ridder Militaire Willemsorde.