Brigadegeneraal titulair der Cavalerie Jan Jhr. Beelaerts van Blokland (Cavalerie)

Brigadegeneraal titulair der Cavalerie Jan Jhr. Beelaerts van Blokland (Cavalerie)

30 x 21 cm, © 2019, prijs op aanvraag
Tweedimensionaal | Tekenkunst | Stift / Krijt / Potlood

Brigadegeneraal titulair der Cavalerie
Jan  ('Mickey') Jhr. Beelaerts van Blokland BK
1909-2005

Na zijn KMA-studie ging hij les geven in cavalerie-opleidingen. Op 10 mei 1940, na de Duitse inval ging hij terug naar zijn ouderlijk huis in Oosterbeek en ging in het verzet. Hij vluchtte naar Amsterdam omdat hij door de Duitsers gezocht werd.

In mei 1941 wist hij met 3 anderen verzetsmensen een Duits Watervliegtuig te 'lenen' en naar Engeland te vluchten. De Britse luchtafweer zag de nazi-symbolen op het vliegtuig en opende het vuur op het vliegtuig en maakte vervolgens een noodlanding. Eenmaal geland werd Beelaerts door de kustwacht opgewacht. Hij stapte uit en riep: 'Don't shoot me, i'm a Dutchman!!' Hij werd onder strenge begeleiding naar London gebracht. Daar aangekomen nam Beelaerts contact op met Koningin Wilhelmina om de situatie uit te leggen. Voor die ontsnapping en daad werd hem het Bronzen Kruis toegekend.

In Engeland kreeg hij een commando over een groep binnen de Prinses Irene Brigade. Hij was in actie geweest bij de invasie in Normandië en de Slag om Arnhem.

Na de oorlog was hij betrokken bij de heroprichting van de Cavalerie. Hij richtte een pansterschool op. Dat was dus de overgang van het paard naar de tank.